Furuncul inghinal
Sanatate

7 Sfaturi pentru a opri infectatea unui furuncul

Un furuncul este o infecție profundă în piele, care provoacă roseață, durere, tumefiere și puroi. Furunculele se dezvoltă în general atunci când bacteriile numite stafilococi invadează organismul printr-o leziune deschisă a pielii, printr-o glandă sudoripară înfundată sau din cauza unui fir de păr crescut în interior. Sistemul imunitar al organismului trimite acolo celule albe (leucocite), care se adună sub formă de puroi pentru a lupta împotriva bacteriilor. Un abces plin cu puroi începe să crească sub piele, manifestându-se roșu și dureros. Uneori organismul resoarbe puroiul și furunculul se retrage.Alteori, acesta se dezvoltă ajungând să arate ca un vulcan gata de erupție, pentru ca în câteva zile să dreneze și să dea înapoi. Furunculele sunt neplăcute și dizgrațioase, iar în unele cazuri lasă în urmă cicatrice. Ocazional pot fi chiar periculoase. Dar majoritatea se pot trata fără riscuri, la domiciliu.

7 Sfaturi pentru tratarea furuncului la domiciliu

Furuncul- cum opresti evolutia

1.Aplicați căldură pe furuncul

Aplicarea unei comprese calde este cea mai bună soluție în cazul unui furuncul. Căldura va stimula furunculul să formeze un cap, să dreneze și să se vindece mai repede. La primul semn de furuncul puneți pe el o compresă umedă și caldă, timp de 20-30 de minute de 3-4 ori pe zi. În cadrul fiecărei reprize schimbați-o de câteva ori pentru a o menține caldă. Nu e ceva neobişnuit să dureze 5-7 zile până când furunculul se sparge de la sine.

2.Preveniți o revenire

Este important să continuați aplicarea de comprese calde încă 3 zile după ce furunculul se sparge. Trebuie să drenați tot puroiul din tesuturi. Acoperirea lui pentru a-l păstra curat nu aduce modificari esențiale în bine. Un plasture are mai ales rolul de a proteja îmbrăcamintea de scurgerile din furuncul.

3.Deschideți furunculul

Când furunculul a făcut un cap plin cu puroi, în caz că este un furuncul mic, care nu prezintă semne de infecție în răspândire, puteți să-l deschideți singur. Lăsând un furuncul să se spargă de la sine puteți avea bătaie de cap, deoarece cel mai des el se sparge în timpul somnului. Pentru a deschide un furuncul, sterilizați un ac trecându-l prin flacără.Faceți o crestătură mică pe capul abcesului și comprimați-l uşor. În timp ce unii medici se tem că această stoarcere poate trimite infecția mai profund în piele, răspândindu-se astfel prin sistemul limfatic, în realitate acest accident se întâmplă foarte rar.

4.Folosiți un antiseptic pe furuncul

Nu este neapărat necesar să tratați cu antiseptic furunculul deschis, deoarece infecția este localizată. Important este să mențineți drenarea.

5.Țineți-l localizat

Când un furuncul este în faza de drenare, mențineți curată pielea din jurul lui. Faceți un duş în loc să folosiți cada, pentru a reduce riscul, fie el și rar, de răspândire a infecției în alte zone ale corpului. Iar după tratarea unui furuncul spălați-vă minuțios mâinile înainte de prepararea hranei, deoarece stafilococii pot provoca toxiinfecții alimentare.

6.Neteziți calea prevenirii

Dacă sunteți predispus la furunculoză, puteți reduce frecvența apariției furunculelor curățindu-vă pielea cu o substanță antiseptică.Aceasta va împiedica dezvoltarea populației de stafilococi.

7.Trimiteți restul familiei la control

Uneori, furunculele recurente au ca sursă un rezervor de stafilococi, de obicei existent în nas. Aceştia pot sta la pândă, nesemnalându-şi prin nimic prezența în nasul unui membru al familiei, care poate să nu facă furuncule. Dacă vă ies furuncule repetate și alte boli au fost excluse, cereți medicului să facă un test după ce a recoltat, cu tampoane sterile, secreție din ambele nări ale tuturor membrilor familiei.

Tratamente naturale pentru furuncul

Citește și: Ce benefici are terapia Bowen

Conform traditiei, multe leacuri pentru furuncule se găsesc chiar în raftul cu legume. Următoarele remedii, recomandate, constituie variații pe tema compresei calde descrise mai sus. Aceste remedii ar trebui înfășurate într-o bucată de mătase și schimbate la câteva ore.

  • o felie de roșie încălzită
  • o felie de ceapă crudă
  • usturoi zdrobit
  • frunzele exterioare ale unei verze albe
  • un pliculet cu ceai folosit
compresa cu ceapa pentru furuncul

Când ar trebui să apelați la medic?

Unele furuncule trebuie să intre în atenția medicului. Dacă bacterile dintr-un furuncul pătrund în fluxul sangvin, se ajunge la septicemie. Nu stoarceți furunculele din jurul gurii sau al nasului, deoarece infecția poate urca uşor la creier.Între furunculele care ar trebui tratate de medic se numără acelea care:

  • se află sub brat sau pe abdomen, îndeosebi dacă recidivează;
  • apar pe sân în perioada de alăptare;
  • sunt foarte sensibile sau dureroase;
  • apar sub pielea groasă, cum este cea de pe spate;
  • apar la o persoană foarte tânără, foarte în vârstă sau bolnavă.

Trebuie să vă prezentați la medic, deoarece se poate ca infecția să se fi răspândit dacă de la furuncul pornesc vergeturi roşii, ca niște raze, sau dacă aveți oricare dintre următoarele simptome: temperatură ridicată, frisoane la nivelul ganglionilor limfatici sau dacă aceștia s-au inflamat. Persoanele suferinde de diabet sunt în mod deosebit predispuse la a face furuncule periculoase, și pot necesita antibiotice. Furunculele recurente pot, de asemenea, să reprezinte primul semn al unui diabet în evoluție sau, ocazional, al altor boli grave.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: