Agresivitatea la volan
Dezvoltare personala

Agresivitatea la volan. 8 sfaturi pentru o conduită mai puțin riscantă

Agresivitatea la volan este din ce în ce mai întâlnită în jurul nostru .Auzim des la televizor cum că doi șoferi s-au atacat în trafic și s-a ajuns la vătămare corporală gravă. De ce se ajunge la așa ceva? Ei bine psihologii spun că 95% dintre șoferi sunt agresivi. Învațăm acest lucru de la părinți , prieteni și din filme. Când începem să șofăm avem deja fixată această atitudine.

Tu ești agresiv la volan? Agresivitatea la volan se manifestă prin următoarele simptome specifice:viteză peste limita admisă ,înjurături, claxonatul prelungit, gesturiile obșcene, intrarea în competiții de viteză, depășirea cozilor și sentimentele de furie. Studiile arată că un procent mare din accidente se produc datorită agresiuni la volan.

Recunoașteți-vă agresivitatea la volan. Cei care suferă de agresivitate la volan le este greu să recunoască acest lucru. De cele mai multe ori se concentrează mai mult asupra adversarului său și nu își dă seama de propriul comportament.

Iată 8 metode prin care te poți relaxa la volan și să eviți șoferii furioși.

Agresivitatea la volan

1.Porniți mai repede de acasă

De multe ori se întâmplă să fim nervoși chiar înainte de a urca în mașină. Poate trebuie să ajungem la o întâlnire sau pierdem avionul și suntem în criză de timp. Un roșu la semafor sau un blocaj în trafic ar face să ne ieșim din minți. Cel mai bine e să vă faceți un plan înainte. Calculați cât de lung este drumul și cât timp aveți nevoie pentru a ajunge la destinație. Anticipați și posibilele blocaje în trafic și porniți mai devreme.

2.Fiți amabil în trafic

Citește și: De ce sa zambesti in fiecare zi?

Știu pentru cei mai mulți poate fi destul de greu. Dar în loc să intrați în competiție cu ei mai bine îi ajutați. Dacă vor să vă depăsească , dați-vă la o parte și lăsați-i. Dacă vor să intre pe banda de urgențe faceți loc. Dacă sunteți amabil la volan stresul se risipește (stersul este boala secolului 21 așa că evită-l pe cât poți de mult) și vă vei bucura de trafic.

3.Ascultați-vă pasagerii

Pasagerii din dreapta sau din spate pot fi chiar soția ,soțul sau copii. De cele mai multe ori acești pasageri încearcă din răsputeri să calmeze șoferul. Ascultațiile plângerile și încercați să vă calmați. Acești oameni nu vă vor decât binele.

Agresivitatea la volan

4.Responsabilitatea față de pasageri

Șoferii se simt adesea ca și căpitanul corăbiei. Ei controlează viteza , temperatura și radioul. Încearcați să țineți cont și de dorințele celorlalți pasageri. Aceștia vor aprecia iar tu te vei simți mai bine în propria piele și mai calm.

Agresivitatea la volan

5.Ascultați radio

Puteți asculta muzica care vă binedispune sau puteți asculta glume la radio. Râsul vă va întrerupe gânduriile negative și vă va elimina stresul.

6.Luați o pauză

Agresivitatea la volan se datorează și oboselii. Dacă aveți de condus un drum mai lung faceți câte o mică pauză. Puteți bea o cafea, vă demoțiți picioarele, luați puțin aer proaspăt si dacă e necesar dormiți puțin.

Agresivitatea la volan

7.Iertații pe șoferii agresivi

Dacă sunteți victima unui șofer agresiv , nu vă răzbunați. Evitați confruntăriile! Nu merită efortul. Amintiți-vă de persoanele dragi care vă asteaptă acasă întreg și nevătămat.

8.Educați-vă copiii

Copiii învață foarte multe stând pe locurile din spate. Ei copiază atitudinea dumeavoastră la volan. Cu siguranță că nu ați fi liniștit acasă știind că copilul dumneavoastră când o să crească o să fie agresiv la volan ,o să conducă cu viteză și o să intre în conflicte cu alți șoferi. Așa că fiți un exemplu pozitiv pentru copii voștri. Puteți chiar să le cereți ajutorul copiilor. Rugații să vă amintească să vă puneți cetura de siguranță . Mulțumiți-le și încurajați-i! Asfel copii nu vor mai fi agresivi când le va veni lor rândul să conducă.

Puteți citi și alte sfaturi pentru șoferi începatori și nu numai pe blogul: http://catalinalungu.ro

9 comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: