Sanatate

Fisuri anale (Soluții pentru ameliorarea lor)

Fisuri anale, ce sunt și cum se pot trata?

Chiar dacă simptomele sunt comparabile : durere, sângerare și mâncarime, asemănările între fisuri anale și hemoroizi sunt în mare măsură doar aparente. Hemoroizii sunt, în general, vene inflamate iar fisurile sunt ulcerații sau crăpături în piele care doar întâmplător apar în aceeași zonă.

Fisurile sunt foarte asemănătoare acelor rupturi care apar uneori în colțurile gurii. În anus, o cauză frecventă a acestor rupturi este evacuarea unui scaun voluminos și tare. Cercetări de ultimă oră arată ce probleme anatomice favorizează fisurile anale cronice, spre deosebire de cele izolate, legate de rănile dureroase. Presiunea crescută asupra muşchilor interni ai sfincterului anal și diminuarea fluxului sangvin spre zona în care apar fisurile pot predispune la probleme cronice. Dacă aveți fisuri anale, știți bine cât de mizerabilă vă fac ele viața ,cel puțin atunci când stați în şezut. Vă consolați cu gândul că aproximativ 60 la sută dintre fisurile anale se vindecă în decurs de câteva săptămâni. În cazurile cronice grave poate fi necesară o intervenție chirurgicală, dar aceasta implică riscuri, inclusiv incontinența de fecale în eventualitatea lezării sfincterului. Din fericire, există câteva remedii neinvazive care calmează durerea și previn recidivarea fisurilor. Iată câteva recomandări:

fisuri anale

Consumați multe fibre și lichide

Deschiderea anală nu a fost programată pentru scaunele voluminoase și tari. În urma unei diete sărăcăcioase în fibre rezultă scaune tari ca piatra, ce se evacuează greu și sfâșie canalul anal, ceea ce poate duce la fisuri anale și hemoroizi.

Care este soluția? Evitați constipația! Dacă vrei să citești mai multe despre cum poți evita constipația citește aici. Treceți pe o dietă bogată în fibre și lichide, ce va avea ca efect muierea scaunelor. Mâncând mai multe fructe, vegetale și cereale și bând 6-8 pahare de apă zilnic, vă asigurați cele mai eficace remedii și măsuri preventive în privința fisurilor anale. De îndată ce scaunele devin moi și uşor evacuabile, fisurile anale ar trebui să înceapă să se vindece de la sine.

Încercați supozitoare

Consumul sporit de fibre va muia scaunul, dar canalul anal poate fi protejat și ungându-l înainte de evacuarea colonului. Un supozitor introdus în rect facilitează scaunului să treacă fără să provoace leziune.

supozitor fisuri anale

Mențineți zona anală curată, uscată și la o temperatură potrivită

Spălați zona anală dimineața și seara, precum și după fiecare scaun. Folosiți o soluție specială de curățare care nu irita zona. Să nu mai vorbim de faptul că hârtia igienică lasă urme firave, dar foarte iritante, de fecale pe pielea sensibilă din jurul anusului, îndeosebi dacă aveți rămășițe de piele de la fisuri anterioare sau de la hemoroizi.

Sevețelele umede au o acțiune benefică. Manipulați blând, dar atent curățirea zonei; tamponați, nu frecați, iar dacă durerea sau mâncărimea este prea supărătoare, folosiți un uscător de păr pe poziția ,,aer rece”. Purtați lenjerie intimă din bumbac, care să nu vă strîngă ( exclus tanga) iar peste noapte nu vă îmbrăcați prea gros să nu transpirați.

Ștergeți zona cu blândețe

Hârtia igienică aspră și ștergerea agresivă încetinesc vindecarea fisurilor anale. Folosiți doar hârtie igienică albă neparfumată și de bună calitate. Parfumurile și coloranții amplifică inflamația zonei iritate. Puteți reduce din asprimea hârtiei umezind-o uşor înainte de utilizare.

Evitați diareea

Poate părea ciudat, dar nu numai scaunele tari, constipate, înrăutățesc fisurile anale, ci și diareea. Scaunele apoase moaie tesuturile din jurul fisurilor și au un conținut acid care poate arde zona anală sensibilă ducând la o fomă de eritem fesier.

Nu vă scărpinați

Concomitent cu durerea, fisurile anale pot da senzația de mâncărime (prurit anal), dar scărpinând anusul bolnav cu unghiile ascuțite, puteți să-l sfāșiați până la nivelul țesutului deja lezat. Pe deasupra, scărpinatul are ca efect și eliberarea în piele a unor substanțe chimice analoage histaminei, provocând amplificarea inflamației si ducând la instalarea unui cerc vicios mâncărime/scărpinat. Tăiați-vă unghiile scurt dacă observați că aveți tendința să vă scărpinați în timpul somnului. Dacă situația ajunge cu adevărat disperată, aşezați-vă pe un pachet scos din congelator! Un pachet congelat, înfășurat într-un prosop, va lua forma zonei şi vă va aduce alinare după aproximativ 1 minut.

Pierdeți din greutate

Cu cât cărați mai multă greutate corporală, cu atât veți transpira mai mult. Transpirația în zona anală încetinește vindecarea.

Faceți o baie fierbinte

Apa caldă ajută la relaxarea muşchilor sfincterului anal și diminuează mult senzația neplăcută provocată de fisuri. Dar evitați baia cu spumanți, sărurile de baie și sărurile parfumate, deoarece acestea agravează rănile și iritațiile.

Evitați anumite alimente

Dacă nu există anumite alimente care să provoace fisuri, totuşi unele, după ce au trecut prin intestine, pot fi deosebit de iritante pentru canalul anal. Feriți-vă de alimentele condimentate .

CÂND SĂ APELATI LA MEDIC

În general, fisurile nu necesită o îngrijire medicală specială decât dacă persistă. Este foarte important în cazul fisurilor să nu vă eschivați de la obligația de a vă ocupa de ele .Dacă aveți fisuri care nu se vindecă în decurs de 8 săptămâni, prezentați-vă la un examen de specialitate.

11 comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: