loc de muncă
Dezvoltare personala

Pierderea unui loc de muncă -eșec sau o nouă oportunitate?

Cu siguranță ști și tu dacă ai trecut prin asta că pierderea unui loc de muncă te dărâmă. Cu atât mai mult dacă îți iubeai jobul cu toată ființa ta. Mulți oameni au trecut prin depresii severe după un asemena eșec. Dar este cu adevărat acest lucru un eșec? Nu este nici un eșec, doar așa vezi tu lucrurile în acel moment. Cel puțin asta am învățat eu după pierderea „celui mai bun loc de muncă al meu”.

Furnizorul tău de experiențe m-a provocat să vorbesc despre o experientă negativă care am trăit-o la un moment dat, dar care s-a transformat într-una pozitivă. Am decis să scriu despre momentul când mi-am pierdut locul de muncă pentru că este un subiect tabu în România. Parcă ne este rușine să vorbim despre asta chiar și cu cei apropiați nouă. Și cădem într-o depresie din care nu putem ieși deoarece nu vorbim despre problema noastă.

Îmi aduc aminte perfect când am fost anunțată că am primit postul de contabilă la firma la care îmi doream mult să lucrez. Nu era cel mai bun salar, dar având în vedere că nu aveam nici experientă, era primul job în acest domeniu am acceptat cu bucurie acest post neavând pretenți foarte mari.

Cel mai bun loc de muncă

Am fost chemată chiar a doua zi să semnez contractul de muncă și urma să încep în două zile munca. Am semnat un contract pe perioadă determinată de trei luni spunându-mi că aceasta este perioada de probă. După care se va prelungi încă pe 6 luni pentru că așa era politica firmei și că abia apoi voi avea contract pe perioadă nedeterminată. Am acceptat fără să stau pe gânduri. Știam că voi trece cu brio de perioada de probă și că o să fiu apreciată în firmă deoarece sunt de fel muncitoare și foarte serioasă la locul de muncă.

Am început noul loc de muncă și totul mergea ca la carte. Cu fiecare zi care trecea îmi plăcea acest loc de muncă din ce în ce mai mult. Îmi plăceau colegi enorm. Ne înțelegeam foarte bine și ieșeam în timpul liber împreună la film sau la teatru. Era o atmosferă foarte plăcută la locul de muncă. Era acel loc de muncă la care visează mulți, să te trezești dimineața și să mergi cu drag la muncă și în care nu te uiți la ceas din oră în oră,în așteptarea terminării programului. A fost un loc de muncă la care am pus foarte mult suflet. Și asta s-a văzut și la ședințele firmei când eram mereu lăudată de performanțele mele. Cu atât mai mult șocul ce a urmat a fost mai mare, cu cât eram mereu apreciată și laudată de munca depusă.

loc de muncă

Dezamăgirea pierderii unui loc de muncă

Înainte cu o lună de scurgerea celor 9 luni de contract pe perioadă determinată, am fost chemată în biroul șefului. Eu bineînțeles că am mers cu zâmbetul pe buze și foarte fericită , pentru că știam că urmează să semnez noul contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Totul mergea foarte bine așa că nu aveam de ce să mă aștept la altceva. Ei bine nu a fost chiar așa.

Șeful a început a-mi spune că are o veste proastă pentru mine, că defapt eu am fost angajată în locul unei colege care era în concediu de maternitate și că ea acum se va întoarce la locul de muncă. Mi-a căzut efectiv fața. M-am simțit atât de umilită și folosită încât am izbucnit în plâns ca un copil. A încercat să mă liniștească și să îmi spună că având în vedere că am fost un angajat model s-a gandit să mă angajeze cu jumatate de normă. Nu m-a facut cu nimic mai fericită acest lucru.

Consider că un job cu jumatate de normă este pentru studenți sau persoane care mai au și alte venituri din diferite surse. Nu aveam ce face eu cu un asemenea job. Nu îmi ajungeau bani decât să îmi plătesc chiria, ce să mai vorbim de facturi și mâncare. Nu aveam cum să accept această ofertă oricât de mult mi-ar fi plăcut acel job. Trebuia să trăiesc și eu din ceva. Așa că am fost nevoită să plec din firmă.

Citește și : De ce sa zambesti in fiecare zi ?

Perioada în care am suferit degeaba

A urmat o perioadă foarte urâtă în care nu vroiam să vorbesc cu nimeni și nu vroiam să ies deloc din casă. Am analizat lucrurile pe toate părțile. M-am tot gândit unde am greșit. Dar eu nu greșisem niciunde. Zarurile erau aruncate încă din prima zi . Am fost angajată de la început doar pentru a o înlocui pe colega mea, doar că șeful nu a binevoit să îmi spună și m-a lăsat să îmi fac iluzii , speranțe și planuri de viitor în firmă. Nu am încercat să caut un alt loc de muncă deoarece eram foarte demoralizată. Mă gândeam în sinea mea că dacă am dat tot ce am avut mai bun din mine și totuși mi s-a întâmplat asta ,atunci nu mai avea rost să mă mai zbat pentru că mai mult nu puteam. Așa că stăteam și plângeam în fiecare zi.

A trecut o lună de suferință și am început să mă resemnez. Am încercat să nu mai iau totul ca pe un eșec. Mi-am pus în gând că poate fi o nouă oportunitate, mai ales că acum aveam și ceva experiență în domeniu. Și așa și a fost.

O nouă oportunitate în găsirea unui loc de muncă

Am început să îmi pun din nou câteva cv-uri și am fost sunată destul de repede. Doar că de data asta nu am acceptat primul job apărut. De ce credeți? Pentru că vroiau să îmi facă contract pe perioadă determinată de timp la început. Ironic nu? Nici nu am vrut să aud de așa ceva și am spus pas. Următorul job la care am fost chemată a fost super. Program foarte frumos de lucru și un salar aproape dublu față de ce am avut în trecut. Nu îmi venea să cred. E adevărat că nu mai eram începătoare,aveam ceva experiență în domeniu și eram văzută altfel, dar totuși nu îmi venea să cred că meritam eu așa ceva după cele întâmplate. Eram foarte entuziasmată dar nu am lăsat să se vadă acest lucru. Am încercat să mă comport normal deși îmi venea să țopăi de fericire.

loc de muncă

Am acceptat jobul bineînțeles. Și a fost și este foarte bine, deși eu nu credeam la acel moment că se poate mai bine. Se pare că este adevărată zicala că întodeauna după rău vine bine. Așa a fost și la mine. Acel eșec nu a fost defapt decât o oportunitate pentru un nou început. Un început mult mai bun de care mă bucur și azi.

Aceasta a fost o experiență de viată prin care am avut de învățat o lecție. Experiențe dezvoltare personală, adrenalină,relaxare, romantism, asta găsiți și pe site-ul Exerimenteaza.ro. Momente unice care pot să te ajute să treci peste un impas din viața ta.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2020.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: