Sarcină

La ce sa te astepti in prima luna de sarcina

Saptămaniile 1-4

Felicitări si bun venit in club!Prima luna de sarcina e plina de emotii.Chiar dacă inca nu areți ca o femeie gravidă , s-ar putea sa te simți deja.Poate ca te simți puțin obosită,sau poate îți simți sâni sensibili sau poate ai parte deja de toate simptomele de sarcină ,sau poate înca nu ai observat nici un semn de sarcina,corpul tău se pregatește pentru urmatoarele luni de dezvoltare a copilului.Tot ce trebuie să faci acum e să stai liniștită, relaxată și bucurate de cea ce va fi cea mai frumoasă perioadă din viața ta.

Fatul in prima luna de sarcina

Săptamâna 1

In aceasta saptamana trebuie să ști ca nu se vede nici un copil.Nici la testul de sarcină ,nici la ecograf.

Deoarece nu se știe exact momentul in care spermatozoidul si ovulul se întalnesc ,începutul sarcinii se calculează ca fiind prima zi a ultimei tale menstruații.Așa ca notează în calendar prima zi a ultimei tale menstruații deoarece medicul se va folosi ca fiind startul sarcinii tare de 40 de săptămâni.

Săptamâna 2

Organismul tău muncește pentru marea Zi -ziua ovulației.Mucoasa uterului se îngroașă,iar foliculii ovariei se maturizează pâna când unul devide dominant,destinat ovulației.În interiorul acelui folicul e ovulul cu numele copilului tău pe el.Dacă esti pe cale sa concepi gemeni,două ovule vor aștepta în doi foiculi,gata să iasă afară să-și înceapă călătoria de la celula care este transformarea sa în baiat sau fata.Dar mai întai trebuie să faca o calatorie prin trompa uterină in cautarea spermatozoidului.

Săptamâna 3

Copilul aflat in formare sa transformat într-un bulgăre microscopic de celule.Acesta poartă denumirea de blascocit și tocmai ce își începe călatoaria din trompa uterină către uterul aflat în asteptare.

Săptămâna 4

Acel bulgăre de celule ,care acum se cheamă embrion ,a ajuns în uter și se cuibăreste in mucoasa uterină ,de care va fi legat până la naștere.Odată instalat se împarte in două grupari .Una va fi fiul sa fiica ta iar cealaltă va deveni placenta ,de care depinde viața sa în timpul perioadei intrauterine.Se mai foarmează și sacul amniotic precum si sacul vitelin, incorporat mai târziu in tractul digestiv al copilului.

Embrionul are acum trei straturi, care încep acum să se transforme in parți ale corpului.

Corpul tău in prima luna de sarcina

 Fiecare femeie si fiecare sarcină sunt diferite,ceea ce înseamna că feleile au simptome particulare.

Simptomele la care trebuie sa te astepti in prima luna de sarcina

Din punct de vedere fizic:

Citeste si: La ce sa te astepti in a doua luna de sarcina

  • Posibile pete sau picături de sange când ovulul fecundat se inplantează în uter
  • Schimbări la nivelul sânilor,devin mai plini,mai grei,mai sensibili.Areolele devin mai închise la culoare.
  • Balonare , gaze.
  • Oboseală,lipsă de energie, somnolență.
  • Urinări frecvente.
  • Pot apărea și grețuri și stări de voma (deși ele apar de obicei după saptamana 6 se sarcină).
  • Exces de saliva.
  • Sensibilitate crescută la mirosuri.

Din punct de vedere emotional:

  • Suișuri și  coborâsuri ale stării afective,astea pot fi:irașcibilitate,iraționalitate,iritabilitate,plâns inexplicabil.
  • anxietate,nerabdare în așteptarea momentului potrivit pentru a face un test de sarcină.

Testul de sarcina

Poate ți-a întarziat menstruația sau banuiești deja ca ești însărcinată,așa că te gândesti să îți faci un test de sarcină.

Află că cel mai bun moment pentru a face un test de sarcina este cam la o saptamana dupa momentul in care ar fi trebuit sa-ti vina menstruatia. Majoritatea testelor de sarcina ce se efectueaza acasa pretind o acuratete de 99% si aceasta implica faptul ca le poti folosi chiar si in ziua in care trebuia sa apara menstruatia, dar, pentru mai multa siguranta, testul trebuie facut sau cel putin repetat la o saptamana sau chiar doua dupa data asteptata a menstruatiei.

Cand esti gata sa faci testul, citeste cu atentie instructiunile deoarece acestea variaza in functie de firma producatoare. Pentru cele mai bune rezultate, fa testul dimineata, cand urina este concentrata.

Daca ai un rezultat pozitiv la test, chiar daca este foarte slab, exista sanse ca tu sa fii insarcinata. Pentru ca un test efectuat acasa sa dea un rezultat pozitiv, corpul tau trebuie sa fabrice o cantitate detectabila de hCG si aceasta se intampla doar in sarcina. Multe femei au un rezultat pozitiv foarte palid daca nu au asteptat suficient de mult timp pana cand au facut testul.

Daca esti insarcinata primul lucru ce trebuie facut este sa dai fuga la cabinetul medicului ginecolog si sa iti faci o programare.

Dacă vrei să citești mai mute despre sarcină îți recomand o carte numita și Biblia femeilor însarcinate:La ce să te aștepți când ești însărcinată

4 comentarii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: